Куп нарушения лъснаха от доклада на Временната парламентарна комисия  за установяване

...
Куп нарушения лъснаха от доклада на Временната парламентарна комисия  за установяване
Коментари Харесай

Доклад на комисията за меморандума с Gemcorp: Интересите на държавата не са били защитени

Куп нарушавания лъснаха от отчета на Временната парламентарна комисия  за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, подписан от държавното управление на Кирил Петков. Той беше огласен от ръководителя на комисията Десислава Трифонова в пленарна зала през днешния ден и стана мотив за бурни пререкания, основно сред представители на ГЕРБ и Политическа партия.

Час и половина при започване на днешното пленарно съвещание Десислава Трифонов чете отчета, който е над 150 страници. Сред най-смущаващите нарушавания, на които тя обърна особено внимание е, че лицата, подготвили и подписали меморандума не са защитили в оптималната степен финансовите и имуществени ползи на българската страна и не са спазили наредба от Конституцията на България за одобрение от Народно събрание със закон на интернационалните контракти. Освен това подписването на меморандума сред Република България, представлявана от Министерство на енергетиката и Gemcorp Holdings Limited Джемкорп, без да е осведомен ДАНС и без да е изискана инспекция по отношение на собствеността, статуса и капиталите на тези компании излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, изключително поради новите данни, изнесени от ДАНС на закрито съвещание на 29.11.2022 година,  се споделя в  отчета.

В него  е открито по неоспорим метод, че специалистите на МЕ и БЕХ не са били известени и не са взели присъединяване при правене на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно мнение, в това число специалиста оценка във връзка с това налице ли са опасности за България, свързани с подписването на този документ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР